top of page
Sociaal werk moet gaan over 'structuraliseren'
door Margot Scholte

Sociaal werk zou niet alleen moeten gaan om ‘invoegend werken’ (mensen leren omgaan met situaties waar ze tegenaan lopen), maar ook om ‘structuraliseren’ (structuren aanpakken waar individuen en gemeenschappen last van ondervinden). Dat zegt onderzoeker en adviseur Margot Scholte.


Scholte was tijdens haar loopbaan in het sociale domein onder andere onderzoeker en adviseur bij Movisie, lector maatschappelijk werk bij Hogeschool Inholland en hoofdredacteur van het Vakblad Sociaal Werk.

portret Margot Scholte.png

Vier opleidingen zijn samengekomen in één opleiding dat drie profielen omvat. Die profielen waren bedoeld als accentverschillen. In de praktijk pakt het iets anders uit doordat studenten binnen de profielen Jeugd en Zorg kunnen kiezen voor een specifieke registratie GGZ-agoog of jeugdwerker. Hierdoor lijken deze profielen een extraatje op te leveren dat het profiel Welzijn en Samenleving niet te bieden heeft.

Polyvalent sociaal werk

W&S is een breed profiel dat het hele sociaal werk omvat, dus ook jeugd en zorg. Het is dus ongedifferentieerd in tegenstelling tot de twee andere profielen. Andere termen hiervoor zijn polyvalent of integraal sociaal werk.

 

Het profiel W&S kan daardoor meer aandacht besteden aan algemene kwesties. Scholte denkt aan de aanpak van structurele problematiek: terugkerende en/of hardnekkige problemen en processen die buiten de directe invloedsfeer van individuen of hun gemeenschap liggen en hun kwaliteit van leven ondermijnen. Denk aan uitsluitingsmechanismen in schoolcarrière, sportclub en bedrijfsleven. Maar ook aan negatieve beeldvorming over groepen die er niet bij horen, vanuit beleid en politiek.

 

Sociaal werk zou niet alleen moeten gaan om ‘invoegend werken’ (mensen leren omgaan met situaties waar ze tegenaan lopen), maar ook om ‘structuraliseren’ (structuren aanpakken waar individuen en gemeenschappen last van ondervinden).

Mensenrechten centraal stellen

De aanpak van structurele problematiek als onderdeel van sociaal werk is actueel. Recent werd (internationaal) aandacht gevraagd voor het centraal stellen van mensenrechten in het sociaal werk. Ook heeft de International Federation of Social Workers deze vorm van sociaal werk opgenomen in de algemene definitie van sociaal werk, die ook de Nederlandse Beroepsvereniging voor Professionals in het Sociaal Werk onderschrijft.

 

Laat structuraliseren en invoegend werken hand in hand gaan, zegt Scholte. Dan moet de sector nog wel een en ander ontwikkelen en uitproberen. Sociale actie uit de jaren ’70 -verguisd en vergeten door velen- kan hierbij een mooi startpunt vormen.

Een lange versie van dit verslag kunt u downloaden als pdf: Sociaal werk moet vaker gaan over structuraliseren. Zie ook Scholtes Marie Kamphuislezing van 2018.

Werkconferentie Welzijn en Samenleving

Vrijdag 2 november bezochten plusminus 200 mensen de werkconferentie Welzijn en Samenleving.

november, 2018

In The News
New Format
for SAT I & II
 

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It’s easy. Just click “Edit Text” or double click me and you can start adding your own content and make changes to the font.

 

July 12, 2025

Competition for
Top Colleges
Fiercer Than Ever
 

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It’s easy. Just click “Edit Text” or double click me and you can start adding your own content and make changes to the font.

 

July 12, 2025

bottom of page